Skip to content
Menu Lid worden

Glutenvrij op reis Zuid-Oost Azië

18 oktober 2016

Glutenvrij op reis gaan, zoals naar Azië, alleen al bij de gedachte breekt bij mensen met coeliakie de paniek al uit. Van alle koffers die meegaan, is er in ieder geval een die gevuld is met eten. Van tevoren wordt er goed gezocht naar restaurants in de buurt en producten die te eten zijn in het gebied. Voor een hoop geld wordt er eten gekocht, beter te veel dan te weinig. Gewoon voor het geval dát.

Maar wat nu als je voor een hele lange tijd weg gaat? Of naar een ver land, waar je niks van weet? Spreken die mensen wel jouw taal? Weten ze wel wat gluten zijn? De vragen maken je al duizelig. Maar, als je je goed voorbereid, inleest en vooral niet te veel zorgen maakt, komt het allemaal goed.

Eerste keer buiten Europa

Afgelopen jaar ben ik vier maanden op reis geweest naar Zuid-Oost Azië. Voor mij was het de eerste keer buiten Europa en ook voor het eerst om zo lang weg te zijn van huis, met alleen een backpack. Wat ik aan voorbereidingen heb gedaan is eerlijk gezegd niet heel veel. Ik wist dat het eten in Azië vooral bestaat uit rijst, (rijst)noedels, groeten en vlees of vis. Voor zover ik weet past dit prima in een glutenvrij dieet. Voor de zekerheid had ik een aantal kant-en-klare maaltijden mee, waar alleen water bij hoeft (Adventure Food, is de naam). Ook had ik een Thaise en een Vietnamese dieetvertaling bij me om het eventueel uit te leggen. Verder had ik niks aan eten bij me.

Eenmaal aangekomen, in Maleisië, was het de eerste dagen even zoeken. Wat vind ik nou lekker? Wat kan ik nou wel eten en wat niet? Nou is het wel zo dat Maleisië niet echt haar eigen eten heeft, het is vooral een mix van al het eten van omliggende landen. Ik ontdekte ‘fried rice with chicken and vegetables’ en dat vond ik wel erg lekker. Gelukkig had ik ook geen last van mijn buik. Ik moet er wel bij zeggen dat ik (volgens mij) niet héél gevoelig ben als ik een kleine hoeveelheid gluten binnenkrijg. Ik moet ook toegeven dat ik in de vier maanden dat ik gereisd heb, nooit helemaal zeker heb geweten of ik nou 100% glutenvrij heb gegeten. Er ligt een vrij grote taalbarrière tussen de bewoners en toeristen, dat maakt het soms lastig om te communiceren, zeker wanneer je begint over glutenfree.

Vietnam is 100% glutenvrij

In Vietnam is het een ander verhaal. Je hoeft je hier amper zorgen te maken over gluten, simpelweg omdat ze het gewoon niet kennen: Vietnam bestaat uit heel veel rijstvelden. Het perfecte voorbeeld heb ik zelf meegemaakt. In Sapa (Noord-Vietnam) heb ik een trektocht gemaakt dwars door de rijstvelden. ’s Avonds sliep ik in een homestay bij een Vietnamese familie. Toen het vrouwtje de volgende dag pannenkoeken aan het bakken was liep ik de keuken in om te vragen hoe ze die nou maakte. Vastberaden wees ze naar de melk (soja, denk ik), eieren en vervolgens naar het meel. Ik vroeg haar of het ‘rice flour’ of ‘wheat flour’ was en het vrouwtje keek me aan en lachte me uit: ‘natuurlijk rijstmeel! Wij hebben hier toch helemaal geen tarwe?!’. Vanaf dat moment wist ik dat ik me geen zorgen meer hoefde te maken in Vietnam en volop kon genieten van het heerlijke eten!

Dus, glutenvrij op reis naar Azië? Het is zeker een aanrader!

Kijk ook eens naar de blog met algemene tips over reizen met coeliakie! En op onze Instagram kun je zien wanneer we weer activiteiten, ook weekendjes weg en zomertrips, organiseren!

Wij werken samen met: