10 tips over reizen met coeliakie
Vandaag was het weer tijd voor de jaarlijkse glutenvrije markt van de NCD (Nederlandse Coeliakie Dag) en was Coeliactive weer aanwezig in het Van der Valk Hotel in Vianen. Wij hopen dat jullie net zo’n goede dag hebben gehad als wij.
We hebben ontzettend veel leuke reacties gehad over onze t-shirts met de tekst ‘young, wild and gluten free’. Dit jaar verkochten we ze dan ook op de beurs. Mocht je ze gemist hebben, dan kun je ze ook nog vinden op de site. Ideaal om aan te trekken tijdens het reizen als je coeliakie hebt!
Tijdens deze dag hebben wij weer een lezing gehouden over reizen met coeliakie. Net als vorig jaar hadden we de zaal weer barstensvol zitten. We merken ook dat er vooral vraag is naar ervaring van anderen in specifieke landen. Hieronder vind je nog de 10 tips die wij je graag willen meegeven.
Wat moet je weten over reizen met coeliakie
1) Wanneer je op reis gaat naar een land waar je de taal niet van spreekt en waar Engels ook niet altijd door iedereen begrepen wordt, is een dieetpas je grootste vriend! Op deze kaartjes staat coeliakie, en wat je niet kunt eten, uitgelegd in de taal van het land waar je naartoe wilt. Je kunt deze vinden op de website van de NCV. Vind je de juiste taal niet, dan kun je er een downloaden op de website Celiactravel.
2) Behalve deze kaartjes is ook internet een belangrijk hulpmiddel. Je kunt van tevoren van alles opzoeken, maar ga ook vooral eens rondvragen op facebookgroepen zoals de CYE (Coeliac Youth of Europe). Er is altijd wel iemand die je iets kan vertellen over het glutenvrije leven in het land dat jij gaat bezoeken.
3) Download de taal van het land waar je naartoe gaat via Google Translate. Dit kan ook altijd van pas komen, want dan kun je zonder internet woorden opzoeken. En met internet scant hij zelfs het etiket voor je!
4) Zelfs al heb je voor je vliegreis aangegeven een glutenvrije maaltijd nodig te hebben, zijn deze maaltijden soms ook ‘glutenvriendelijk’ en daarom niet altijd veilig. Zorg dus ook dat je zelf altijd extra eten bij je hebt (denk aan noten, krenten etc.). Vaak mag je ook extra bagage (meestal 15 kg) meenemen met een dieetverklaring van je dokter, wat natuurlijk ook altijd handig is!
5) Vermijd drukke, hectische restaurants: hectiek en kruisbesmetting komen vaak hand in hand.
6) Zorg altijd dat je bij alles wat je bestelt in restaurants duidelijk aangeeft dat het glutenvrij moet zijn, noem het desnoods bij alles: Ik wil graag glutenvrije friet, met een glutenvrije biefstuk en glutenvrije mayonaise.
7) Hoewel wij jongeren het niet graag horen, is duurder wel vaak beter… Bij duurdere restaurants wordt er vaak beter nagedacht over de ingrediënten en kruisbesmetting.
8) Een aantal tips voor goede glutenvrije vakantiebestemmingen: De stedentrip (grote steden hebben altijd meer opties), Scandinavië, zeker Zweden, Australië, Italië, Spanje, Engeland/Ierland, Israël, Costa Rica en Thailand. Ook kregen wij tijdens de NCD nog de volgende tips: Canada, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, China, Nieuw-Zeeland. Zo zie je maar, overal zijn wel goede ervaringen te vinden.
9) Kijk ook eens op travelnet van de CYE
Het verzamelt de belangrijkste informatie over glutenvrij in elk Europees land, inclusief nuttige zinnen om te vragen naar een glutenvrije locatie in veel verschillende talen.
Voor meer informatie bevat elke sectie verwijzingen naar de nationale coeliakieverenigingen, waar u specifieke informatie kunt vinden over het vinden van hotels, restaurants en winkels die glutenvrij voedsel aanbieden.
10) Als laatste heeft de NCV een stuk geschreven over glutenvrij in het vliegtuig. Deze kan je hier lezen!
Senne heeft tijdens het Interrailen een aantal handige spots op een rijtje gezet. Ben je nieuwsgierig welke dit zijn? Klik dan hier!