Skip to content
Menu Lid worden

Glutenvrij op kamers

7 augustus 2021

Wil jij graag op kamers gaan, maar eet je glutenvrij? Laat je vooral niet tegenhouden door je glutenvrije dieet! Op kamers wonen en glutenvrij eten is namelijk prima te combineren. Om je verder te helpen volgen hier allerlei tips die jou kunnen helpen om veilig glutenvrij te eten in een studentenhuis.

Kan je als student met coeliakie op kamers als de studentenkeuken verre van glutenvrij is? Dat is zeker mogelijk! Hier vind je een aantal tips voor glutenvrij op kamers.

Wees eerlijk

Het is belangrijk om eerlijk te blijven. Als je eerlijk en consistent bent, weten je huisgenootjes waar ze aan toe zijn.

Voel je niet bezwaard

Vaak zijn mensen onwetend, maar enorm begripvol en ervaren ze het als een kleine moeite om rekening te houden met je dieet.

Durf te vragen

Vertrouw je iets niet? Durf het dan altijd na te vragen: welke producten hebben ze gebruikt? Hoe is het gemaakt? Dat is misschien lastig, maar ze zullen het niet erg vinden als jij het even navraagt, ze weten immers hoe ziek je ervan wordt.

Overleg goed met je huisgenoten

Probeer aan je huisgenoten uit te leggen wat coeliakie is, hoe het voor jou is om glutenvrij te eten, wat er gebeurt als je dat niet doet en waar ze rekening mee moeten houden. Voor je huisgenoten kan het ook fijn zijn om alles even op een rijtje te hebben en (praktische) handvatten te krijgen voor waar ze op moeten letten. Deze uitleg kan ook op een leuke en originele manier! Maak bijvoorbeeld een mini PowerPoint met leuke grapjes en feitjes en een miniquiz op het einde. Zo informeer je je huisgenoten over het glutenvrije dieet en heb je wat quality time waarin je elkaar ook beter kan leren kennen.

Noteer welke ingrediënten gluten bevatten

Aan de hand van een handig overzicht kunnen je huisgenoten snel zien wat jij wel/niet mag eten. Je kan bijvoorbeeld een foldertje ophangen in de keuken, een berichtje sturen in de groepsapp of de producten op een whiteboard schrijven.

Samen koken en boodschappen doen

Glutenvrij koken leer je het beste door het te doen. Als je samen met je huisgenootjes de boodschappen doet en samen kookt, dan zullen ze het snelste leren waar jij wel/niet tegen kunt en hoe zij een lekkere maaltijd voor jou zouden kunnen bereiden.

Samen eten

In studentenhuizen wordt vaak samen gegeten. Super gezellig als jij daar ook aan mee kan doen! Als je huisgenoten nog niet precies weten hoe ze een veilige glutenvrije maaltijd moeten bereiden en jij het ook nog spannend vindt, opper jezelf dan als chef-kok. Zo heb jij de leiding en kan je alles een beetje in de gaten houden, zodat je met een gerust hart samen kan eten. Staan er wel producten met gluten op tafel? Probeer dan een veilig hoekje te creëren en vraag je huisgenoten om op te letten wanneer ze bijvoorbeeld brood aan elkaar doorgeven.

Glutenvrije plank, kast, koelkast of vriezer

Probeer in je studentenhuis een eigen plekje te creëren waar jouw producten veilig kunnen staan. Zet de producten bijvoorbeeld in je eigen kamer, stop alles in een aparte bak of een apart kastje in de keuken of plak glutenvrije labels op jouw producten. Zo is het niet alleen overzichtelijk voor jou, maar ook voor je huisgenoten. Krijg je bijvoorbeeld een eigen plank in de koelkast of kast? Dan raden we je aan om de bovenste plank te nemen. Zo kunnen er geen kruimels naar beneden vallen op jouw producten. Als je de luxe hebt, zou een eigen koelkastje met vriesvak op je kamer heel prettig zijn.

Eigen pannen/servies

Indien er geen vaatwasser is en je huisgenootjes niet heel schoon zijn, is het erg fijn om je eigen potten, pannen en servies te hebben. Zo weetje zeker dat alles goed schoon is.

Geniet

Vergeet vooral ook niet te genieten! Op kamers wonen is een hartstikke leuke ervaring. Zorg ervoor dat jij je prettig voelt bij hoe alles geregeld is, zodat je met een gerust hart met je huisgenoten van het gezellige studentenleven kunt genieten. Haal vooral ook wat lekkere producten voor jezelf in huis, zodat je gewoon mee kan eten met de rest. Zorg bijvoorbeeld dat er ook voor jou altijd een lekkere midnight snack in de vriezer ligt!

Ga je beginnen met studeren en zoek je nog tips voor glutenvrij tijdens de introweek? Dan kun je die hier vinden!

Tip: luister de glutenvrije podcast van de NCV over studeren met coeliakie waar Elise en Floor tips geven en glutenvrij op kamers ook aan bod komt!

Wij werken samen met: