Skip to content
Menu Lid worden

Reizen met Coeliakie

14 april 2017

Vorige week was de jaarlijkse glutenvrije markt van de NCD (Nederlandse Coeliakie Dag) weer aanwezig in het Van der Valk Hotel in Vianen. Wij hopen dat jullie net zo’n goede dag hebben gehad als wij.

We hebben ontzettend veel leuke reacties gehad over onze t-shirts met de tekst ‘young, wild and gluten free’. Daarom hebben wij besloten dat we deze voor een tijdelijke periode online gaan zetten. Houd onze site dus goed in de gate!

Tijdens deze dag hebben wij een lezing gehouden over reizen met coeliakie. Helaas was de zaal zo vol, dat niet iedereen die er graag bij had willen zijn, erbij kon zijn. Vandaar dat wij hier nog in het kort vertellen wat wij daar ook verteld hebben.

1)      Wanneer je op reis gaat naar een land waar je de taal niet spreekt en waar Engels ook niet altijd door iedereen begrepen wordt, is een dieetpas je grootste vriend! Op deze kaartjes staat coeliakie, en wat je niet kunt eten, uitgelegd in de taal van het land waar je naartoe wilt. Je kunt deze vinden op de website van de NCV (www.glutenvrij.nl/webwinkel).

2)      Behalve deze kaartjes is ook het internet een belangrijk hulpmiddel. Je kunt van te voren van alles opzoeken, maar ga ook vooral eens rondvragen op facebookgroepen zoals de ‘CYE’ (Coeliac Youth of Europe). Er is altijd wel iemand die je iets kan vertellen over het glutenvrije leven in het land waar jij naartoe reist.

3)      Download de taal van je vakantieland via Google Translate. Dit kan altijd van pas komen, want zo kun je ook zonder internet woorden opzoeken die je niet kent of waar je over twijfelt. Met internet scant de app zelfs het etiket voor je! Zo zie je direct welke ingredienten iets bevat en dus ook of jij het veilig kunt nemen.

4)      Zelfs al heb je voor je vliegtuigreis aangegeven een glutenvrije maaltijd nodig te hebben, dan zijn deze maaltijden soms ook ‘glutenvriendelijk’ en daarom niet altijd veilig. Zorg dus ook dat je zelf altijd extra eten bij je hebt (denk aan noten, krenten etc.). Vaak mag je ook extra bagage (meestal 15 kg) meenemen met een dieetverklaring van je dokter, wat natuurlijk ook altijd handig is!

5)      Vermijd drukke, hectische restaurants: hectiek en kruisbesmetting gaan vaak hand in hand.

6)      Zorg altijd bij alles wat je bestelt in restaurants dat je duidelijk aangeeft dat het glutenvrij moet zijn, noem het desnoods bij alles: Ik wil graag glutenvrije friet, met een glutenvrije biefstuk en glutenvrije mayonaise.

7)      Hoewel wij jongeren het niet graag horen, is duurder wel vaak beter… Bij duurdere restaurants wordt er vaak beter nagedacht over de ingrediënten en kruisbesmetting.

8)      Een aantal tips voor goede glutenvrije vakantiebestemmingen:  

  •           De stedentrip: Grote steden hebben altijd meer opties.
  •           Scandinavië, zeker Zweden!
  •           Australië
  •           Italië
  •           Spanje
  •           Engeland/Ierland
  •           Israël
  •           Costa Rica
  •           Thailand

9) Als laatste geven we je nog een aantal weblinks mee die je kunnen helpen:

Bekijk hier ook onze andere artikelen over reizen met coeliakie!

Wij werken samen met: