Skip to content
Menu Lid worden

Pittig lekker

16 oktober 2016

Kijk, wij zijn ook studenten. Dus we hebben niet altijd de tijd om superingewikkelde gerechten op tafel te toveren, maar we eten wel graag gezond. Nu scheelt het al een heleboel dat wij de instantnoedels en pizza’s moeten laten staan, maar dan nog is een beetje variatie af en toe wel fijn.

Onze basisingrediĆ«nten voor lekkere gerechten zijn daarom groenten. Wie z’n avondmaaltijd begint met de gedachte aan lekkere groente, eet volgens ons een stuk gezonder. 

Wat heb je nodig?

Vanavond focussen we op een kleurrijke mix. Zoete puntpaprika, een kleine rode peper, sugarsnaps en een bakje cherrytomaatjes. Vlees is optioneel, maar kip kan heel lekker zijn bij dit gerecht, mits goed gekruid. Als je geen vlees wil, neem dan ongezouten cashewnoten voor de bite. Als basisingrediĆ«nt gaan we voor gebakken rijst met tomatenpuree, kokosmelk en chilisaus. 

Wat moet je doen?

We beginnen met de rijst, want dat is het meeste werk. Nasi Goreng is eigenlijk gewoon Indonesisch voor gebakken rijst. Om dit te maken heb je een beetje een diepe pan nodig, want je gaat vocht toevoegen. 

Begin met een uitje te snipperen en te fruiten in de pan. Als die glazig is, kun je de rijst erbij doen. Zoveel als je denkt nodig te hebben. Om de rijst te laten zwellen, heb je ook vocht nodig. Kokosmelk is vocht, maar niet genoeg. Zet dus een pan water op (of gebruik de waterkoker). Net als risttorijst is het belangrijk om regelmatig een schepje water toe te voegen en dat door de rijst te laten opnemen. Wissel af met water, tomatenpuree, kokosmelk en chilisaus (gebruik zoveel als je nodig denkt te hebben). Om de rijst gaar te krijgen heb je ongeveer 20 minuten nodig.

Ondertussen kun je natuurlijk wel wat anders doen. Zorg dat je de paprika’s gesneden hebt, haal de randjes van de sugarsnaps en halveer de cherrytomaatjes. Snijd ook de kip in reepjes en kruid ‘m met paprikapoeder en gember. Leg de reepjes in de pan en voeg een beetje sojasaus toe. 

Als de kip goed gaar is, kun je de rode peper toevoegen. Laat deze eerst een tijdje meebakken voor je de rest van de groenten toevoegt. Hier hoef je eigenlijk niet veel saus bij te doen. Voeg aan het einde van het proces de cashewnoten toe, als je die gebruikt.

Met een beetje goede timing is je rijst en groenten precies op hetzelfde moment klaar. Schep beiden in een kommetje en smullen maar!

Wij werken samen met: