Skip to content
Menu Lid worden

Out and about: de glutenvrije editie

17 oktober 2016

Eten is een hele sociale bezigheid, zeker als je wat ouder wordt. Samen uit eten, samen lunchen, een vorkje prikken op het terras of lekker borrelen in het weekend. Om nog maar niets te zeggen over op reis gaan of verjaardagsfeestjes uitzitten. In al deze situaties kan het ongemakkelijk zijn om een glutenvrij dieet te hebben. 

We hebben zelf vaak genoeg meegemaakt dat coeliakie bepaalde situaties heel ongemakkelijk kan maken. Denk bijvoorbeeld aan het eeuwig moeten verdedigen van ‘jouw’ bakjes met chips en andere lekkernijen, waardoor het lijkt alsof je ontzettend gierig bent. Of je vrienden in een vreemde stad mee op sleeptouw moeten nemen omdat jij op zoek moet naar dat ene glutenvrije restaurant, terwijl zij al twintig goedkope pizzatentjes gespot hebben. 

Coeliakie is op zulke momenten best wel irritant, dat snappen wij ook. Daarom hebben we een aantal handige tips opgesteld om zo goed mogelijk met deze situatie om te gaan.

Tip 1: wees voorbereid

Het gaat sowieso een keer gebeuren dat je ergens bent en geen eten bij je hebt, maar laat het zeldzaam zijn. Als je op stap gaat, is het altijd slim om wat lekkers te snacken mee te nemen. Dan sta je nooit met een lege maag op een feestje.

Tip 2: neem contact op

Ga je bij iemand eten of borrelen? Bel dan even van tevoren en vraag of je van dienst kunt zijn. Bied aan om zelf een broodje mee te nemen, of vraag of je kunt helpen met boodschappen doen of het verzinnen van recepten. Grote kans dat mensen je heel dankbaar zijn, en grote kans dat jij dan ook een leukere avond hebt.

Tip 3: wees niet bang om een beetje gek over te komen

Ja, het kan heel vreemd zijn als je jouw bakjes en schaaltjes met je leven bewaakt. Maar doe het toch maar, want kruisbesmetting is niet leuk. Als mensen van jouw chipjes willen pakken, leg dan rustig uit wat er aan de hand is. Dikke kans dat ze het meteen begrijpen.

Tip 4: kom voor jezelf op, maar blijf kalm

Het zal je maar net overkomen: je komt weer zo’n figuur op een feestje tegen dat gelooft dat glutenvrij allemaal tussen je oren zit. In discussie gaan heeft maar tot op een bepaalde hoogte zin, dus waak ervoor er niet in meegesleept te worden. Leg uit dat jouw aandoening een medische, genetische conditie is, waar je niet overheen kan groeien en waar je heel ziek van kunt worden. Als ze dan nog blijven blaten, glimlach dan vriendelijk en ga op zoek naar een andere gesprekspartner.

Tip 5: zoek een buddy

Ga je op reis, naar een groot feest waar je weinig mensen kent of iets anders waar je denkt dat in je eentje voor glutenvrij eten zorgen wat lastig gaat worden? Zoek dan van tevoren een vriend of vriendin op die ook meegaat en vraag of hij of zij je kan helpen. Bijvoorbeeld door samen die restaurantjes af te lopen om te vragen of het glutenvrij is, of iemand die solidair met jou wil zijn als je iets aan je voorbij moet laten gaan. Het gevoel niet de enige te zijn kan soms heel erg helpen.

Tip 6: zorg dat je thuis iets hebt liggen

Als everything else fails kan het een hele verademing zijn thuis te komen met een lekker stukje glutenvrij taart of een andere glutenvrije snack. Zit je tegen wil en dank toch vast op een feestje waar jij niets kan eten en heb je je noodvoorraad al opgemaakt, verheug je dan op het feit dat je thuis nog even wat lekkers kunt eten. Misschien is het wel zo lekker, dat je het aandurft het feestje iets eerder te verlaten 😉

Heb jij nog een goede tip? Deel ‘m met ons!

Wij werken samen met: