Skip to content
Menu Lid worden

Glutenvrije vriendschappen

7 december 2018

Ik ben Maartje, nu 23 jaar, en ben gediagnosticeerd met coeliakie toen ik 2 was. Ik was altijd een heel verlegen, stil meisje, tot mijn ouders me in 2011 naar het zomerkamp van (toen nog) Jong & Glutenvrij stuurden. Ik was net 16 en opeens was ik niet meer de enige met coeliakie. Na een week met een leuke groep leeftijdsgenoten in Apeldoorn te hebben doorgebracht, was ik veranderd. Ik was veel minder stil en verlegen geworden, puur doordat ik een keer niet de enige was!

Sindsdien ben ik vaker mee geweest op activiteiten en zomerkampen en daardoor heb ik veel nieuwe vrienden gemaakt. Ik denk dat het nu ongeveer 4,5 jaar geleden is dat ik op een zomerkamp ging en daar Annefleur heb ontmoet. Met haar ben ik toen vaker gaan afspreken en we zijn ook vaker samen naar activiteiten gegaan. Op een bierproeverij, ik gok zo’n 3 jaar geleden, hebben we Carly ontmoet en zij is sindsdien ook een deel van ons vriendengroepje. We gaan regelmatig samen eten en glutenvrij bier drinken, (terwijl ik dit schrijf ben ik nog enigszins brak van ons glutenvrije bieravondje van gisteravond) zijn afgelopen zomer met zijn drieën een weekendje naar Keulen geweest, en er zijn zelfs plannen om in de zomervakantie van 2020 samen naar Italië te gaan!

Naast de Nederlandse kampen ben ik ook een paar keer naar de CYE kampen geweest. In 2016 op Cyprus, in 2017 in Alicante en afgelopen zomer hebben we dit internationale kamp in Nederland georganiseerd. Door die kampen heb ik nu in heel Europa vrienden gemaakt, ideaal als je een weekendje weg gaat en glutenvrije tips wil! Een aantal maanden geleden heb ik zelfs nog een keer gegeten met twee Spaanse vrienden die een rondreis door Europa aan het maken waren voor Santi’s glutenvrije blog: Glutenfree Adventures. Een hele handige blog om op te kijken voor tips voor op je vakantiebestemming!

De CYE heeft ook elk jaar een conferentie, elk jaar in een andere stad in Europa. Afgelopen september ben ik samen met Nathalie (een meisje dat ik via mijn huisgenoot heb ontmoet en toevallig ook coeliakie heeft) naar Budapest geweest om daar met 20 andere jongeren van de jongerenverenigingen van andere landen te vergaderen over wat de CYE de komende jaren gaat doen. Een top weekend, waar ook nieuwe vriendschappen uit voortgekomen zijn. Terwijl ik dit schrijf kijk ik vol verwachting uit naar een weekend in december waarin we met een paar mensen naar Keulen gaan, voor de kerstmarkten! Heel spontaan bedacht op dat weekend met de Duitse Hannah die in Keulen woont omdat ik daar toch ook niet ver vandaan woon, en toen we de rest vroegen wie er nog meer mee gaat reageerde bijna de helft heel positief en gaan we uiteindelijk dus met een groep van 8! Ik heb er nu al superveel zin in!

Als laatste wil ik nog even zeggen dat ik, hoe vervelend het glutenvrij moeten eten ook kan zijn, eigenlijk dankbaar ben dat ik coeliakie heb. Ik heb hierdoor zoveel leuke dingen meegemaakt en vrienden gemaakt, ik zou echt niet weten hoe mijn leven er uit zou hebben gezien als ik geen coeliakie had gehad. Kom vooral een keer naar een activiteit van Coeliactive en dan zal je zelf ook ervaren dat coeliakie echt niet alleen maar stom is!

Geschreven voor het magazine Glutenvrij. Wil je deze ook ontvangen? Word dan nu lid van de NCV en ontvang 4x per jaar dit blad. 

Wij werken samen met: