Skip to content
Menu Lid worden

Glutenvrij vegan: interview

18 mei 2021

Onze voorzitter Rianne is door Suzanne van Wat eet je dan wel geïnterviewd over coeliakie en veganisme. Het resultaat is een leuk artikel waarin Rianne heel open is over haar ervaringen en wat goede tips geeft!

Glutenvrij en vegan, is dat te combineren? Dan kan zeker! In dit interview vertelt Rianne over haar ervaringen.

Vertel kort iets over jezelf
Hoi hoi, ik ben Rianne. Ik ben 28 jaar en woon samen met mijn lieve vriend en onze veel te schattige dwerghamster. Ik ben bioloog en werk inmiddels een paar jaar in een laboratorium waar ik onderzoek doe naar medicijnen. In mijn vrije tijd ga ik graag met vriendinnen wandelen, verslind ik fantasie boeken en speel ik piano. Wanneer het eenmaal weer kan, zal je mij ook vinden bij muziek concerten en festivals!
Daarnaast heb ik nog een soort tweede baan, ik ben namelijk voorzitter bij Coeliactive (seu-li-active). Coeliactive is een glutenvrije jongerenvereniging, onderdeel van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Het is even een mond vol, maar het komt erop neer dat ik samen met een ontzettend leuk team, gelijkgestemde laat samenkomen, voor een leuke, zorgeloze tijd en om de stap naar een glutenvrij leven makkelijker te maken.

Wat zijn gluten en wat houdt glutenallergie in?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, spelt, kamut, rogge en gerst. Alle producten die van deze granen zijn gemaakt, bevatten gluten. Gluten zitten in producten zoals brood, crackers, pizza, pasta, koek, cake en taart. Maar het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht… Zo kunnen gluten ook voorkomen in soepen, sauzen, frituur-snacks, snoepjes, chips en bier.

Om maar met de deur in huis te vallen: eigenlijk bestaat een glutenallergie niet, het is namelijk geen allergie. Er zijn drie type aandoening waarom mensen niet tegen gluten kunnen: zo is er Coeliakie, Glutensensitiviteit en de Ziekte van Dühring.
Coeliakie (seu-lia-kie) is een auto-immuunziekte die geactiveerd wordt door de inname van gluten. Bij iemand met coeliakie denkt het lichaam dat gluten iets gevaarlijks zijn, het immuunsysteem zal daarom de gluten (en alles eromheen) aanvallen, dit leidt vervolgens tot schade aan de darmen.
Glutensensitiviteit (NCGS) is wanneer coeliakie is uitgesloten, maar ze wel profijt zien na het glutenvrije dieet (klachten die verdwijnen).
Ziekte van Dühring (DH) is een soort coeliakie van de huid. Iemand met DH heeft zowel coeliakie (reactie in de darmen), als last van huidklachten na het eten van gluten.

Hoe lang weet je dat je een glutenallergie hebt?
In 2015 is bij mij de diagnose Coeliakie gesteld, ik was toen 22 jaar oud.

Hoe is je glutenallergie ontdekt? Had je bepaalde klachten?
Hm, bij de een wordt het heel snel ontdekt en bij de ander kan het erg lang duren. Het is namelijk zo dat de klachten per persoon enorm kunnen verschillen, hierdoor is het niet altijd te herkennen.
Ik ben flink ziek geweest voordat de diagnose tot Coeliakie werd gesteld. Mijn klachten begonnen met een lichte buikpijn en vermoeidheid. Uiteindelijk was ik zo ziek dat ik weer bij mijn ouders ben gaan wonen en voornamelijk in bed lag. Het was vrij duidelijk dat er iets was, maar de huisarts had geen idee wat precies. Nadat er ook in mijn bloedwaardes was te zien dat het steeds slechter ging, ben ik doorverwezen naar het ziekenhuis.
In het ziekenhuis is er een dunne darmbiopsie uitgevoerd. Dit is eigenlijk de gouden standaard voor de diagnose tot coeliakie. Bij een biopsie gaat er een soort slang (endoscoop) via de mond richting je darmen. De endoscoop bevat een camera waardoor er gelijk gezien kan worden hoe het met de darmen gaat, daarnaast wordt er een klein stukje weefsel van de dunne darm gepakt dat wordt onderzocht. Zo’n twee weken na de biopsie krijg je de uitslag.

Vermoed je zelf dat je niet tegen gluten kan? Ga niet zomaar glutenvrij eten. Laat dit echt eerst onderzoeken door een dokter, de diagnose kan namelijk niet meer gesteld worden als je al glutenvrij eet.

Wat gebeurt er met je als je per ongeluk gluten binnenkrijgt?
Haha, weet je zeker dat je dit wilt weten?!
Iedereen reageert anders op gluten, sommigen reageren heel heftig, andere voelen zelfs helemaal niks!
Zelf denk ik dat mijn lichaam vrij heftig reageert. Het voornamelijk een soort buikgriep: misselijk, extreme buikkramp en (helaas) uuuuurenlang overgeven. Daarnaast word ik neerslachtig, enorm moe en doet mijn hele lichaam zeer. Vaak voel ik toch zeker wel een week lang dat het mis ging. Ik ga de gluten dus met alle liefde uit de weg.

Hoeveel invloed heeft de glutenallergie op jouw leven?
Hm, veel en weinig?
Aan de ene kant is het natuurlijk zo dat ik levenslang moet opletten. Zodra ik ergens voor het eerst kom, wordt mij van alles aangeboden en vervolgens gevraagd waarom ik niet gezellig mee-eet. Spontaan mee-eten bij vriendinnen of spontaan met mijn vriend zoenen, zit er ook niet in.
Aan de andere kant is het echt een automatische piloot: ik weet welke producten ik graag eet, welke restaurants ik terecht kan en ik kan als een soort intercity de ingrediëntenlijst doorlezen.
Daarnaast heeft de diagnose mij natuurlijk ook iets enorm leuks geboden, namelijk: Coeliactive.

Is een veganistische lifestyle goed te combineren met glutenallergie? Of loop je tegen bepaalde zaken aan die dat lastig maken?
Ik zeg volmondig: ja! Haha, glutenvrij en vegan is zeker goed te combineren. Na de coeliakie diagnose heb ik mij meer verdiept in voeding, zo kwam ik uiteindelijk ook uit op de voordelen van plantaardig eten, de invloed op het milieu en de dierenwelzijn. Ik ben begonnen met de intentie dat ik alleen veganistisch ga leven als het ook echt te combineren is met het glutenvrije dieet. Laten we wel zijn, in het begin was het echt even jongleren met zowel glutenvrij als vegan, maar ik ben enorm blij met de keuze en combineer het inmiddels al jaren.

Hoe zit het met eten buiten de deur, kun je makkelijk terecht voor glutenvrije opties in restaurants en to go? Heb je op dit gebied tips?
Het is even wennen.. Net zoals dat je niet overal terecht kan als je veganistisch eet, geld dat ook voor glutenvrij. Er is vaak wel iets op de menukaart dat kan of iets buiten het menu dat de kok voor je kan maken. Maar het is natuurlijk niet een enorm ruime keus. Mijn tip is vooral: durf te vragen over glutenvrij en vegan en voel je niet bezwaard. Vaak zijn mensen onwetend, maar enorm begripvol en bereid om iets voor je te maken. Maar ook: luister naar jezelf, als je het niet vertrouwd, gewoon een ander restaurantje opzoeken. Het is het risico niet waard namelijk.

Is een glutenvrij dieet per se duurder? Deel eventueel jouw tips en hacks om tijd en kosten te besparen.
Het glutenvrije dieet niet perse, het licht eraan hoe je dit dieet invult. Glutenvrije producten zijn wel echt duurder, een glutenvrij broodje kost al snel 4 euro nog wat en dan is het ook nog kleiner dan een normaal brood.

Oe, mijn tips en tricks: eet van nature glutenvrije producten. Dit scheelt een hoop geld en is natuurlijk een stuk gezonder. Denk hierbij aan rijst, aardappelen, peulvruchten, fruit, groente en noten (glutenvrij en vegan!). Daarnaast kan je je eten bereiden in bulk en per portie invriezen, dit scheelt weer tijd. En natuurlijk, ga lekker zelf bakken. Wees niet bang, ga lekker aan de slag met de recepten van Suzanne, in combinatie met glutenvrije ingrediënten natuurlijk. Daarnaast, bij de belastingaangifte aangeven dat je een glutenvrij dieet volgt, als je aan de voorwaarden voldoet kan je jaarlijks een vast bedrag terug krijgen.

Wil je verder nog iets kwijt over glutenallergie?
Uhm, wat schaamteloze reclame? 😀
Mocht je nieuwsgierig zijn geworden en meer willen lezen, neem vooral een kijkje bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging of bij de jongerenvereniging: Coeliactive. Als je zelf ook een glutenvrij dieet volgt en graag gelijkgestemde wilt ontmoeten, kom vooral naar onze leuke evenementen!

Ik hoop dat jullie het leuk vonden hier meer over te lezen en wie weet, tot ziens!

Wil je op de hoogte blijven van de aankomende activiteiten van Coeliactive? Check dan onze Instagram en de agenda op onze site!

Wij werken samen met: