Skip to content
Menu Lid worden

Glutenvrij spotten

16 september 2017

Iedere coeliaak is anders, maar één ding hebben we allemaal: zodra het woord ‘glutenvrij’ of het glutenvrije logo ergens in beeld komt, is niets anders in je omgeving meer belangrijk. Soms lijkt het net alsof we de ogen hebben van een ekster, iedere kleine indicatie voor glutenvrij wordt gespot. Zelfs al heb je geen echte interesse in dat product op dat moment, je moet toch even een kijkje nemen.

Glutenvrij gebak

Laatst liep ik bijvoorbeeld door de Jumbo langs de gebakafdeling, een afdeling die ik normaal eigenlijk standaard oversla. Opeens viel mijn oog op een vrij klein, maar toch wel zichtbaar, bordje met het woord ‘glutenvrij gebak’ dat er eerst nooit was. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Enthousiast ging ik het gebak van dichtbij bekijken en zag ik weliswaar één doos, met daarin twee kleine appeltaartpuntjes. ‘Go Jumbo’, dacht ik! Toch liet ik het wel links liggen, er was tenslotte geen verjaardag in de nabijheid en mijn vriezer ligt al zo bomvol.

Italiaans ijs

Toen we op vakantie in Italië door alle smalle steegjes in Venetië liepen, kwamen we opeens langs een winkeltje met ‘Gluten free’ op het raam en de muren geplakt. Onze nekken draaiden spontaan allemaal tegelijk om. Het bleken ijsjes te zijn, in allerlei smaken, die werden bedekt in chocolade en een dip naar keuze. Oké, dat moesten we proberen! Normaal gesproken, als we het woord glutenvrij niet hadden gespot, zouden we waarschijnlijk niet eens naar de winkel hebben omgekeken, maar dat ene woord verandert alles.

Allergiebeurs

Of die keer dat ik op de allergiebeurs was en vol verwachting naar de allereerste gigantische aankondiging van het woord glutenvrij toe liep. Eenmaal aangekomen bleek het te gaan om glutenvrij honden- en kattenvoer. Dat is blijkbaar ook een ding, niet alleen mensen hebben problemen met gluten. Een beetje verbaasd maar ook lachend liep ik maar door naar de volgende stand, die gelukkig wel glutenvrij eten had, voor mensen dan. 

P.S. heb je de glutenvrije gebakjes ook gespot in de foto? 

Wij werken samen met: