Skip to content
Menu Lid worden

De toekomst van glutenvrije tarwe

14 december 2016

Wie coeliakie heeft, mijdt tarwe. Tarwemeel, tarwezetmeel: sommigen van ons zijn ook niet in staat glutenvrij gemaakt tarwezetmeel te verdragen. Tarwe is een trigger voor mensen met coeliakie: zodra je het ziet, hoef je vaak niet meer verder te lezen. Niet glutenvrij!

Tarwe zonder gluten

De wetenschappelijke wereld is sinds enige tijd bezig te onderzoeken of het mogelijk is tarwe écht glutenvrij te maken. Om dit te doen, bestuderen ze de verschillende component van de tarwegluten die het voor mensen met coeliakie zo onverdraagbaar maken. Gisteren publiceerde een Spaans wetenschappelijk tijdschrift een nieuwe studie over deze zoektocht.

De onderzoekers toonden onder meer aan dat zelfs de oudste tarwesoorten gluten bevatten die schadelijk zijn voor mensen met coeliakie. Dit gaat de populaire claim tegen dat de ‘moderne’ tarwevarianten zo veel gluten bevatten dat coeliakie als ziekte steeds meer voorkomt op de wereld.

Gliadines en glutenines

Met dat uit de weg richtten de onderzoekers zich op gliadines. Dit zijn samen met glutenines de eiwitten die gluten gluten maken. Glutenines zorgen voor de elasiticiteit van brood en heeft een genetische component. Gliadines zijn juist de eiwitten die bij coeliaken de sterke immuunreactie oproepen. Er verschillende soorten gliadines aanwezig in elk tarweras.

De onderzoekers konden door middel van testen laten zien dat verschillende varianten van tarwe verschillende immuunreacties oproepen bij coeliaken. Sommige varianten van gliadine geven een zeer kleine reactie, wat betekent dat het mogelijk is deze variant verder te onderzoeken om te zien of het mogelijk is tarwemeel te creëren wat veilig is voor coeliaken.

Het zijn maar de eerste stapjes, maar voor coeliakiepatiënten wel stapjes in de goede richting. Want wie hoopt er niet ooit nog een broodje te eten dat net zo proeft en voelt als gewoon brood en, belangrijker, we niet ziek van worden?

Volledige onderzoek lezen? Klik hier.

Wij werken samen met: