Skip to content
Menu Lid worden

De grote glutenvrije oliebollentest

15 december 2016

Glutenvrije oliebollen maken is niet per se wat wij verstaan onder een leuk werkje. Tuurlijk, als je van bakken houdt kan het best een toffe uitdaging zijn, maar voor de gesjeesde student met chronisch tijdgebrek en zonder baktalent is het waarschijnlijk geen feest. Daarom grijpen wij al jarenlang trouw naar het glutenvrije assortiment voorgebakken oliebollen. Grootste nadelen: ze zijn duur en vaak ontzettend vet.

Begin deze maand beloofden twee merken het beter te doen. YAM kondigde aan glutenvrije oliebollen bij de Jumbo te gaan verkopen en ook Happy Bakers heeft een glutenvrije oliebol voor de liefhebbers beschikbaar. Coeliactive ontving allebei de oliebollen en onderwierp ze aan een uitgebreide test. De resultaten zie je hier. 

YAM oliebollen

Pluspunten: De oliebollen zijn lekker makkelijk af te bakken. Anderhalve minuut op 450 Watt in de magnetron en ze zijn perfect warm. Ook de smaak is goed. Niet te vet, niet te droog. Ook als je er een paar snoept en de rest in een luchtdicht zakje in de koelkast bewaart voor een aantal dagen, blijft de smaak consistent op niveau. De rozijnen zijn evenwichtig verdeeld en je krijgt er geen ontzettend vette vingers van. Ook de verpakking is handzaam.

Minpunten: Helaas zitten er maar zes in één verpakking. Daar ben je vrij gauw doorheen. Ook het formaat is niet super, ze zijn best klein. Zeker als je ze vergelijkt met andere glutenvrije oliebollen.

Ingrediënten
Water, tarwezetmeel (glutenvrij), rozijnen, plantaardige oliën (arachide(pinda), palm, raap, zonnebloem, katoenzaad), scharrelei, verdikkingsmiddel: E421, appels, dextrose, gist, sinaasappelstukjes, zout, conserveermiddel: E202, suiker, vlozaad, erwtenvezel, lupinemeel, emulgator: E471, E482, E322(soja), glucosestroop, voedingszuur: E300, E330, Kleurstof: E160a (natuurlijk), invertsuikerstroop, glucose-fructosestroop.

Oliebollen-600x600

Happy Bakers Oliebollen

Pluspunten: Je krijgt er meteen negen (!) in een zak. Lekker smullen dus. Het formaat is goed, ze zijn best groot (misschien kun je er zelfs iemand mee knock-out slaan als je kwade intenties hebt) en ook hier geldt: makkelijk afbakken (450 Watt, anderhalve minuut), evenwichtige rozijnenverdeling. Ze zijn net iets zoeter dan de oliebollen van YAM, maar of je dat lekker vindt is een kwestie van smaak. In ieder geval ook hier niet te vet, niet te droog. Althans, in eerste instantie.

Minpunten: twee dagen in de koelkast in een luchtdicht zakje is namelijk niet goed voor deze oliebollen. De structuur is compleet veranderd. Van luchtig en zacht naar droog en … tja, dit smaakt opeens wel heel vertrouwd naar de glutenvrije oliebollen van weleer. Jammer, want in eerste instantie hadden ze wat ons betreft net een streepje voor op die van YAM. 

Ingrediënten
water, TARWEzetmeel (glutenvrij), rozijnen, maiszetmeel, olijfolie, krenten, suiker, gist, EI, dextrose, psylliumvezel, inuline, bakkerszout, glucosestroop, invertsuikerstroop, citroensap (concentraat), aromatiserend preparaat, natuurlijke aromastof, appel, verdikkingsmiddel(E464, E412), aroma(gerst), conserveermiddel(E202), antioxidant(E331)

Eindoordeel

Als je zo iemand bent die alle oliebollen in één keer opeet en er graag lekker veel op een schaal wil hebben, dan is Happy Bakers absoluut een aanrader. Voor die 9 oliebollen betaal je €8,95. Dat is niet heel goedkoop, maar we zijn van glutenvrije producten niet anders gewend. Bewaar ze echter niet te lang, dat komt de smaak niet ten goede.

Ga je dus liever voor iets minder oliebollen, maar ben je zo’n langzame genieter die er elke dag in de aanloop naar Oud & Nieuw ééntje wil snoepen? Dan kun je het beste voor YAM gaan. Die blijven consistent goed als je de verpakking hebt aangebroken. We konden op internet niet vinden hoe duur deze zijn, dus daarover kunnen we helaas geen advies geven.

Mocht je niet tegen glutenvrij tarwezetmeel kunnen, dan zijn deze oliebollen helaas niet geschikt. We adviseren dan bij je oude vertrouwde receptuur te blijven!

Er zijn natuurlijk nog veel meer glutenvrije oliebollen op de markt, maar dit zijn de laatste twee toevoegingen. Bedenk dus zelf of je je oude vertrouwde oliebollen wil laten staan voor een nieuwe vlam. Wij vonden ze in ieder geval om te smullen, dus waarschijnlijk nemen we ze gewoon allebei deze feestdagen.

Wij werken samen met: