Skip to content
Menu Lid worden

Column Anne: Glutenvrij met huisgenoten

2 september 2016

Ik ben Anne, 20 jaar en ik studeer in Amsterdam. Oh, en ik woon op mezelf. Glutenvrij en mét huisgenoten. Voor menig coeliaak een nachtmerrie en ik moet eerlijk zeggen dat ik hier zelf ook altijd tegen op heb gezien. Wat nou als ze het niet snappen of zelfs niet willen begrijpen? Wat nou als ze vinden dat ik me aanstel? Wat nou als ze gewoon hun boterhammen in MIJN broodrooster doen? STRESS!

No stress

Nou, ik kan je vertellen dat dat dus echt hartstikke meevalt. Ik woon met twee vriendinnen samen (oké, een vriendin van de uni (Sam) en een heel leuk meisje dat we via de hospi hebben leren kennen (Martine), maar ik kan haar zéker een vriendin noemen nu) en zij passen zich aan en denken mee.

Zo wilde ik twee weken terug een schone keukenhanddoek uit het kastje halen. Ik trok het kasje open en zag daar een doos staan met crackers erin. Ik kan jullie niet uitnodigen om mijn keuken te komen bekijken, maar die keukenhanddoeken liggen in een ander kastje dan al ons eten. Ik snapte er maar weinig van, maar besloot het maar te vragen als mijn huisgenootjes thuis waren. Martine kwam thuis en toen ik haar vroeg naar de cracker doos, antwoorde ze trots dat ze die expres daar had neergezet zodat er geen kruisbesmetting plaats kon vinden met mijn eten. DAT IS TOCH LIEF!

Glutenvrij eten met je huisgenoten

Nog zo iets, Sam en ik hadden dikke deadline stress, je kent het wel, en Martine had aangeboden om te koken. Wat een studentje ’s avonds eet had een recept van pasta met avocadosaus gepost, wat Martine besloot te maken. Een half uur later riep ze dat we konden eten. Ik zag dat ze maar 1 pan pasta had gemaakt, dus ik was alweer in de paniek in m’n hoofd. Een seconde later kwam daar een ‘ja, ik heb het allemaal maar glutenvrij gedaan, dat leek me wel zo makkelijk!’.

Alle kipfilet (stelletje verslaafden) in dit huis word glutenvrij gehouden, we bakken glutenvrije koekjes op woensdagavond en ik hoef niet eens bakpapier in de oven te leggen omdat we het rooster altijd direct schoonmaken.

Koelkast op je kamer

Ik moet zeggen, dit is natuurlijk een ideale situatie (want hallo, er wordt aan alle kanten rekening met mij gehouden!). Maar, niet getreurd: Ook buiten mijn huisgenoten om wordt er door alle studenten om mij heen rekening met mij gehouden. Er wordt wijn gehaald voor mij als ze een rondje geven etc. Studenten zijn écht geen buitenaardse wezens die alleen om zichzelf denken (al dacht ik dat dus vroeger ook). Leg ze uit hoe het zit en ik weet zeker dat ze zich aan jou aan willen passen. Ga je dit jaar op jezelf wonen en ben je net zo aan het stressen als ik dat altijd was? Dat is écht niet nodig! Het komt allemaal goed. En anders kan je altijd nog een koelkast op je kamer zetten.

Wij werken samen met: